Prečo je pohyb dôležitý?

Zdravie človeka je zrkadlom jeho životného štýlu, ktorého je neodmysliteľnou súčasťou pohyb, strava a psychyka. Vďaka pohybu naše telo získava množstvo zdravotných benefitov. Z tela sa nám vyplavujú toxíny prijaté zo stravy a stresu v dnešnej uponáhľanej dobe. Príval endorfínov šťastia nám spôsobuje pohodu, pokoj a spokojnosť. Metabolizmus pracuje v zrýchlenom tempe čím nám zlepšuje celkové trávenie, látkovú premenu, rovnováhu cukrov v krvi, hormónov či ukladanienie tukov. Zvýšená energia, spomalené starnutie, vitálnosť, pružné telo či pokožka a mladistvý vzhľad sú samozrejmosťou :)

Na to, ako sa dostať do formy a nemusieť v horúcich mesiacoch zmäknuté bruško skrývať môže pomôcť týchto 5 praktických rár.

Zdravie človeka je zrkadlom jeho životného štýlu, ktorého je neodmysliteľnou súčasťou pohyb, strava a psychyka. Vďaka pohybu naše telo získava množstvo zdravotných benefitov. Z tela sa nám vyplavujú toxíny prijaté zo stravy a stresu v dnešnej uponáhľanej dobe. Príval endorfínov šťastia nám spôsobuje pohodu, pokoj a spokojnosť. Metabolizmus pracuje v zrýchlenom tempe čím nám zlepšuje celkové trávenie, látkovú premenu, rovnováhu cukrov v krvi, hormónov či ukladanienie tukov. Zvýšená energia, spomalené starnutie, vitálnosť, pružné telo či pokožka a mladistvý vzhľad sú samozrejmosťou :)

Na to, ako sa dostať do formy a nemusieť v horúcich mesiacoch zmäknuté bruško skrývať môže pomôcť týchto 5 praktických rád.

  1. 1.V prvom rade je to najmä o strave. Nie je to o žiadnych diétach ako si veľa ľudí myslí. Ak je človek zvyknutý na klasickú domácu kuchyňu s množstvom jedla ,,podľa chuti´´, stačí ak zmení potraviny za funkčné, prípravu jedla a kvantitu. Je dôležité jesť pravidelne, v určitých časových intervaloch, malé porcie a v správnom pomere. Potraviny preferujte doma vypestované, mäso a a živočíšne produkty doma odchované, nápoje bez sladidiel a farbív, čiže voda, bilinné čaje, limonády s fresh ovocím. Veľa vlákniny prijatej v čerstvom ovocí, strukovinách či zelenine by malo byť súčasťou každého jedla. Je obdobie, kedy nám v záhrade začínajú rásť plodiny, ovocie a zelenina, takže neváhajte sa do ich konzumácie a uskladnenia veselo pustiť. Veľa ľudí má v súčastnosti problém s nafúknutým bruchom s ktorým si nevie rady. V prvom rade je dôležité snažiť sa tento problém odstrániť a nečakať, že problémy zmyznú samé. Je veľa faktorov, ktoré to môžu spôsobovať (antibiotíká, intolerancia na niektoré druhy potravín, najčastejšie laktóza. mlieko, mliečne produkty, nevhodná kombinácia jedál, veľké množstvo sýtených nápojov, príliž časté žuvanie žuvačiek..) Čím je človek starší, intolerancia na laktózu je väčšia a preto problém nastáva postupne bez toho, aby si človek uvedomil, že mu začali mliečne produkty škodiť. V niektorých prípadoch stačí obmedziť ich konzumáciu alebo vymeniť za produkty bezlaktózové, alebo s minimálnym podielom. Kozie, ovčie mlieko- má niekoľkonásobne vyšší obsah minerálnych látok, až 5–násobne vyšší obsah dôležitých vitamínov B3, C a D, rôzne rastlinné alternatívy, alebo kravské s pridaním laktázy (štiepi laktózu, t.j mliečny cukor). V strave je treba pridať väčšie množstvo vlákniny (chlorella, zelený jačmen). Ak ste užívali lieky, pridať ako doplnok probiotiká na úpravu tráviaceho traktu.

V skratke by som prvý bod dala do dvoch známych výrokov:

„Sme to, čo jeme!“ a „Nežijeme preto, aby sme jedli, ale preto, aby sme žili.“

  1. 2.Aerobný pohyb (beh, cyklistika, plávanie, korčule, turistika..) a anaerobný pohyb (posiľňovanie, šprint) je nevyhnutnou súčasťou. Ak chcete čo najrýchlejšie schudnúť, určite preferujte: zvýšený aerobný pohyb (v ranných hodinách na lačno, v poobedných: časové rozpätie jedla tak, aby ste mali poloprázdny žalúdok. Je to dôležité z dôvodu, že telo sa prepne na spaľovanie tukov oveľa skôr, ako keby ste pred aerobnou činnosťou prijali nejaké jedlo). Iné je to pri anaeróbnom pohybe, kedy je nutné prijať určité množstvo sacharidov (s pomalým uvoľňovaním) pred, prípadne počas a (s rýchlim uvoľňovaním) po tréningu- záleží už od intenzity a času. Samozrejmosťou sú kvalitné bielkoviny. Ak chceme aby telo spaľovalo čo najviac tukov, musíme dosiahnúť výkon pri tepovej fr. 60 – 80% maxima výkonu. Malá pomôcka k tepovej frekvencii: pri behu alebo vykonávaní inej kardio aktivite by človek mal zvládnuť komunikovať s miernou obtiažnosťou. Ideálne je striedanie..
  2. 3.Každý človek je iný. Každý sa niečim odlišujeme. Dôležitú úlohu zohráva Genetika. Treba pozerať aj na Genetické propozície v rodine. Podľa typu postavy by mal byť aj pohyb správne rozložený- Ektomorf, mezomorf, endomorf. Veľa krát je typ postavy (hlavne u žien), kedy je každá časť tela iná (typ hrušky, jablka..). Tieto typy by sa mali snažiť vyformovať si hlavne siluletu k svojim propozíciam a nesnažiť sa podobať na ženy, ktoré sú geneticky úplne odlišné. Čiže nesnažiť sa cvičiť len jednu a tú istú partiu dokola (u žien je to povädšinou spodná časť tela, u mužov opačne..) Najlepšie je, ak človek zistí sám na svojom vlastnom tele ako mu pracuje a čo mu vyhovuje. Čo je vhodné pre mňa, nebusí byť vhodné pre teba..
  3. 4.Ak mám k týmto trom dôležitým faktorom (strava, pohyb, genetika) pridať ďalšie, určite to budú doplnky výživy a pitný režim, ktoré sú veľmi často pozabudnuté a nekladie sa naň až taký dôraz. Vo fitness a kulturistike sú doplnky výživy nevyhnutnou súčasťou, ak nechceme aby došlo k nejakým nežiadúcim katabolickým procesom. Kvalitný proteín a Vitamín C sú základ. Ak chceme podporiť spaľovanie tukov- Carnitín (telu vlastná aminokyselina), Kofeín (cca 200mg), Taurín, Draslík (zvýšená potreba je pri väčšej strate tekutín akéhokoľvek druhu športu). Vhodným doplnkom medzi potravinami, ktoré podporujú spaľovanie sú lipotropiká (čierne korenie, chilly, paprika, škorica, grep..).
  4. 5.Je obdobie, kedy si telo pýta oveľa viac tekutín ako v zime. Pitný režim je dôležitý z pohľadu hydratácie, energia počaz dňa, zrýchlený metabolizmus, vyplavovanie toxínov, pružná a jemná pokožka (nedostatok spôsobuje zlé ukladanie tukov, celulitída), rýchlejšie spaľovanie tukov, pocit sýtosti a mnoho iného..Pod týmto pojmom rozumieme čistú pramenitú vodu, bilinné čaje či limonády s obsahom čerstvého ovocia. Veľmi častým a overeným nápojom je citrónová voda, ktorá je vhodná počas celého roka. Dôležitý nie je len druh nápoja, ale aj množstvo. „Všetkého veľa škodí“ a to platí aj pri nápojoch. Treba piť v maximálnom jednorázovom množstve 2-3 dcl, aby sme zbytočne nezaťažovali pečeň, častejšie a snažiť sa prijať väčšie množstvo v prvých dvoch tretinách dňa. Objemovo je to individuálne +- 2000-4000ml.

Ak sa chcete dozvedieť o zdravom životnom štýle viac, neváhajte ma kontaktovať, prípadne sa môžete zúčastniť prednášok, ktoré budú každý týždeň a vždy s novou témou v športovom centre GYMEX.

„Koho neuzdravia lieky, toho uzdraví príroda“ Hippokrates

napísala: Katarína Kraľovičová

Viac z tejto kategórie: « O strave - Tuky